Handgjord som handgjord, eller?

Jag är en envist gammeldags keramiker. Jag drejar allt. Var enda sak, en och en. Nu för tiden finns massor av andra olika tekniker för att tillverka koppar/tallrikar/skålar osv. Man kan göra formar i gips och gjuta, det finns speciella drejningsmaskiner som drejar i formar och man kan till och med göra keramik med 3d skrivare! Sen kan man även leja ut själva jobbet med tillverkningen till fabriker och liknande.

Men jag håller envist fast vid att dreja ”på gammeldags vis” dels för att jag tycker att det är det allra smidigaste och dels för att jag tycker att det är det allra mest äkta. Vill man ha 10st exakt likadana tallrikar som är gjutna i samma form eller vill man ha 10st tallrikar som en och en är omsorgsfullt drejade där du kan se spår efter de händer som skapat? Visst ser de lika ut på håll, men om du verkligen tittar kan du se små förändringar i ytan, i formen, i drejränderna, på brättet av tallriken, på undersidan osv.

Det är äkta hantverk i min värld, det som verkligen är gjort av händer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s